Čebelarski Izlet 2014

Izlet čebelarjev ČD Litija v Pomurje

V ČD Litija, ki združuje čebelarje iz občin Litija in Šmartno pri Litiji, je že dolgoletna tradicija, da ob zaključku čebelarske sezone organiziramo izlet za čebelarje in njihove družinske člane. Izberemo kraj ali čebelarstvo, ki naj bi bilo zanimivo za naše člane.

V soboto 6. septembra 2014 smo se z avtobusom odpeljali na severovzhod Slovenije. Obvozili smo Maribor, pri Sv. Juriju ob Ščavnici zapustili avtocesto in se zapeljali do Stare Gore, Tu smo si ogledali etnološko zbirko starega kmečkega in obrtniškega orodja ter staro opremo notranjih prostorov kmečkih hiš. V vasi je postavljen tudi mlin na veter, ki še melje, ampak le v turistične namene. Dragocen kulturno – zgodovinski spomenik je tudi cerkev Sv. Duha na Stari gori, ki je bila zgrajena leta 1697. Dragocena je njena baročna notranjost in orgle, ki so druge najstarejše v Sloveniji.

 

Zatem smo se vrnili na avtocesto, pri Vučji vasi prečkali reko Muro in prišli v Prekmurje. Peljali smo se mimo Murske Sobote do Beltincev, kjer živi čebelarski mojster Štefan Šemen. Pričakal nas je pred novim čebelnjakom v sosednji vasi Melinci ob reki Muri, kjer nas je za začetek lepo pogostil. Razkazal nam je novi čebelnjak za 40 čebeljih družin, kjer ima poseben prostor za apiterapijo. Ostale družine ima na 3 kamionih in rezervnih čebelnjakih. Skupaj ima 500 AŽ panjev in 150 panjev tipa DB. Prevaža približno 350 panjev in to na kostanj, hojo, smreko in ajdo. S čebelarstvom se ukvarja poklicno. V živahni debati smo mu zastavili mnogo vprašanj glede njegovih čebelarskih izkušenj. Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti, saj nas je čakalo kosilo, ki so nam ga pripravili v gostišču Lovenjakov dvor v Polani pri Murski Soboti. Gostilna je znana po dobri hrani in gostoljubnosti. Na dimniku gostilne je gnezdo štorkelj, ki pa so se nekaj dni prej odselile.

Dan se je že nagibal k večeru, ko smo se polni novih vtisov vračali domov.

                                                                                                                                                                                                               Alojz Kavčič

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information