PREDAVANJE G. PAVLA ZDEŠARJA

PREDAVANJE G. PAVLA ZDEŠARJA O

NOVEM PANJU »PRIMUS« 23. 03. 2018 V LITIJI

Predavanje smo organizirali na željo nekaterih članov društva in drugih čebelarjev, ki razmišljajo o odpravi tehnološke pat pozicije v katero je naše čebelarstvo zašlo predvsem zaradi zgrešene oblike AŽ satnika. Z AŽ panjem so posamezni čebelarji že bolj ali manj uspešno poizkusili vse, predvsem s povečanjem prostornine panja in dodajanjem zaklad.

G. Pavle Zdešar nam je predstavil panj, kateri odpravlja pomanjkljivost AŽ panja, vendar je panj nameščen v čebelnjak. S tem panjem mu je uspelo presekati ključno pomanjkljivost AŽ satnika, torej uvesti nižji in daljši satnik, s čimer je v njem možno uveljaviti najprimernejši način čebelarjenja za kranjico. Gre za v svetu najbolj uveljavljeno tehnologijo vzreje v dveh nakladah oz. etažah plodišča, ki družinam omogoča optimalen razvoj, manj rojenja ter čebelarjevih posegov v panj, s tem pa večje pridelke. Za nas je bistveno, da v predstavljenem panju čebelarimo v čebelnjaku. S tem namreč odpravimo drugo največjo pomanjkljivost – točenje medu iz zaleženih satov, saj so v medišču dvotretjinski LR sati, medtem ko so v plodišču LR satniki normalne velikosti.

Na izčrpnem in argumentiranem predavanju ter prikazu prototipa panja v Grosupljem lani jeseni, so nekateri začeli doumevati, da smo po več kot sto letih končno dobili novost in rešitev, ki jo rabimo za uspešno čebelarjenje v današnjem vse zahtevnejšem času. Zato smo na predavanje povabili tudi čebelarje od drugod, ki so skupaj z domačimi povsem napolnili dvorano RD Litija, kjer gostujemo.

V prvem daljšem delu je predavatelj dodobra osvetlil argumente, zakaj je enojno plodišče na vseh znanih satnikih premajhno in biološko neprimerno in zakaj je dvoetažno plodišče na LR satnikih najprimernejše. Na njih namreč, ob manj rojenja in manj posegih, družine razvijemo do njihovega biološkega optimuma, torej številčno najmočnejše in najdonosnejše družine. Drugi poudarek je bil na za eno tretjino manjšem medišču na dveh dvotretjinskih LR etažah z enem satnikom manj pri isti širini, da jih matica ne zaleže, zato matična rešetka ni potrebna. S satniki različnih mer tudi popolnoma onemogočimo prestavitev satja iz plodišča v medišče, s čimer dosežemo deviškost satja in neoporečnost medu. Po zadnjem točenju v juliju oz. v avgustu izpraznimo medišče in vanj vstavimo rezervno družino, obe družini postopno oskrbimo s primerno zalogo naravne in sladkorne hrane, da jih zazimimo z obiljem dolgoživih mladic. Konec aprila rezervno družino umaknemo, da čebele obeh družin zasedejo celotno medišče, zato lahko že zgodaj in več točimo. Mediščno satje je lahko plastično, ki je trajno, cenejše in se ne lomi, lahko pa je tudi klasično s standardnimi satnicami. Pomembna novost je tudi dobra in trajna notranja toplotna izolacija panja, ki preprečuje predvsem poletno pregrevanje in s tem predčasno staranje čebel, spomladi se pa družine v njih razvijejo tri tedne prej kot v lesenih panjih. Zaradi globoke podnice je na dnu panja dovolj prostora za zračenje, zadaj pa ni mrežnih okenc, ki predstavljajo toplotni most, ki povzroča vlago, plesen in nosemo. Na dnu je vgrajen tudi smukalnik, ki se opravlja od zadaj, vsi kovinski deli panja pa so zaradi higienskih smernic iz nerjavnih materialov. Panj bo zaradi nižjih stroškov in širine izdelan v omarah po več skupaj, zato ne bo dražji od kirarjevega panja. Izdelan bo v inačici »Primus A« - ljubit. inačica (brez naklad za manjša čebelarstva in starejše ter šibkejše čebelarje) in »Primus B« - profesionalna varianta z nakladama za medišče zaradi hitrejšega dela in zimskega skladiščenja satja.

V sklenjenem tri in polurnem izvajanju predavatelja ni padla nobena pripomba niti na večkratne pozive predavatelja, če ima kdo kak protiargument, kar se do sedaj še ni zgodilo.

Za panj so se zanimali tudi mlečkarji in vzrejevalci matic, saj po predstavljenem in ogledu nekaterih vemo, da se v takem panju (Frankenbeute, inačice izoliranega DB panja in neka DB varianta) pridela kakovostejše matičnike in več mlečka. Vsa vprašanja so se nanašala le na točno določene stvari. Čebelarje je zmotila predvsem teža in »robustnost« panja, saj je visok 950, širok 450 in globok 630 mm. Na prvi pogled jih je zmotil tudi izostanek zadnjih mrežnih okenc, vendar so to zadnje po dodatni argumentaciji sprejeli. Enako so si oddahnili tudi zadnji, ki so si upali vprašati, če ga bodo lahko postavili v čebelnjak. To pa seveda gre, enako kot trietažni AŽ panji v dve vrsti namesto v tri, dvakratno prevešanje zalege znotraj plodišča je pa podobno kot pri AŽ panju.

Panj je izredno domiselna kombinacija nakladnega panja z listovnim, ki ima zaradi prehoda z AŽ satja možnost vstavitve le tega v spodnjo etažo za čas, dokler se gnezdo ne preseli na posebej oblikovane satnike LR, DB ali zandrovih mer, ki so v točnih merah svetovnega standarda, kar nas pelje v novo dobo oz. v krog družbe svetovnega čebelarstva. Panj je torej križanec, v katerega so umeščeni deli in dimenzije enega in drugega, predelani in dodelani za zahteve listovnega paviljonskega načina dela v čebelnjaku in na prevoznih sredstvih, kar se je po dosedanjih nekajletnih izkušnjah tihih imetnikov tega panja dobro obneslo. Vsekakor je to najkompletnejši panj v svetovnem merilu, izdelan za prihodnost in ga bodo zaradi svetovnega standarda satnikov mogoče osvojile tudi druge dežele, ki poznajo čebelnjake, mi pa, izkoristili praktično neomejeno možnost izvoza čebel tudi na satju. Tako predstavlja panj »Primus« celovit sistem vzreje, pridelave medu in cvetnega prahu v smislu pojasnil in priporočil, ki jih je avtor napisal v knjigi »Slovensko čebelarstvo v tretje tisočletje II,« še posebej daljnosežno na strani 47.

Zaradi zanimanja za te nove vrste panjev smo se v društvu po predavanju ,ob dogovoru z g. Zdešarjem odločili, da bomo zbirali naročila zanje. Panje in satnike bodo izdelovali priznani mizarski mojstri ob naši budni kontroli.

Do meseca septembra bomo zbirali informativna naročila in mesecu oktobru začeli z izdelavo.

Vsi interesenti za novi panj naj pošljejo svoje podatke: ime in priimek, telefonsko številko, mail in predvideno število panjev tip A ali B na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

Interesente bomo obvestilo, o točni ceni in dobavi panjev.

Predvidena cena panja je med 200 in 240 € (odvisno od števila naročil). Akontacija za panje znaša cca 45% vrednosti naročila.

                                                                                                           Srečo Rozina in Janez Firm

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information