MED LITIJSKIH IN ŠMARSKIH ČEBELARJEV JE NEOPOREČEN

Hladno zimsko vreme je končno prisililo čebele, da se stisnejo v zimsko gručo in mirno počakajo na toplo spomladansko vreme.  Čebelarji pa smo močno vznemirjeni in užaljeni zaradi izjav v medijih, da je naš med strupen, onesnažen in neprimeren za uživanje. In to ravno zdaj, ko veliko ljudi z medom preganja prehlade in druge zimske nevšečnosti, saj med ni le hranilo, ampak tudi zdravilo.

Mediji živijo od senzacij, čebelarji pa živimo za svoje čebele. Izjava, da čebelarji sami zastrupljamo svoje čebele in med, je le prehuda. Vsi, ki imamo radi čebele, smo globoko užaljeni, ogorčeni in jezni na ljudi, ki dajejo take izjave.

Res ni prav, da so nekateri čebelarji uporabljali nedovoljena sredstva za preprečevanje varoze Toda izjave v medijih, da smo s tem zavestno onesnaževali med in zastrupljali naše čebele, so res nizke in neodgovorne od strokovnjakov, ki jih plačuje država. Povsem prepričan sem, da med naših članov ni onesnažen in je primeren tako za hranilo kot zdravilo. Še več, menim, da je med iz našega okoliša eden najboljših v Sloveniji, saj v naši okolici ni onesnaževalcev okolja in intenzivnega kmetijstva.

Čebelarska sezona v naših krajih je razmeroma  kratka. Spomladansko cvetje na travnikih in drevju omogoča čebelam buren razvoj in s tem tudi nekaj viška cvetličnega medu za čebelarja. Na posameznih lokacijah se pojavi gozdna mana, kmalu zatem pa zacvetita  kostanj in lipa. To je tudi čas, ko imamo čebelarji največ dela. Ko odcvetijo še zadnji kostanjevi cvetovi, iztočimo žlahtni kostanjev med in čebelarske sezone je praktično konec.

Noben čebelar v tem času ne vstavlja v panje zdravil proti varoji! To zdravilo se doda šele takrat, ko iztočimo zadnji med in začnemo čebele pripravljati na zimo. Na ta način to zdravilo nikoli ne pride v med, ki se uporablja za prehrano. Lahko pa ga nekaj preide v vosek, ki se ne uporablja v prehrani. V našem društvu zadnja leta spodbujamo svoje člane, da uporabljajo tudi naravne metode odstranjevanja čebeljega zajedavca varoje. Te metode so: izrezovanje trotove zalege, omejevanje zaleganja matice, uporaba Murove metode s prestavljanjem satja in zdravljenje z oksalno kislino v poznih zimskih mesecih. 

Vsi čebelarji, ki imamo radi svoje čebele, upamo, da bo naš med kmalu spet cenjen kot hranilo in kot zdravilo. Potrudili se bomo, da bomo potrošnikom ponudili kakovostne čebelje pridelke in izdelke.

Vabimo tudi čebelarje, ki še niso včlanjeni v naše društvo, da se nam pridružijo.

                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                              

 Predsednik ČD Litija

 Srečo Rozina

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information