Medovite rastline po lokacijah

Čebelam lahko pomagate tudi s sajenjem in setvijo medovitih rastlin!

TRAVNIKI

Rastlinski svet je v naši domovini bogat, zato je izbira pravih rastlin za izboljšanje čebelje paše veliko. Na naših travnikih je vse premalo medovitega cvetja kot je spominčica, travniška kadulja, različne vrste grabljišč, nokota in glavinci. Izrinjeni so zaradi premočnega gnojenja z dušičnimi gnojili in zgodnje košnje, ki ne dopušča razcveta in ploditve medovitih travniških rastlin. Le te so pomemben vir hrane tudi drugim opraševalcem.

Poleg tega pa je potrebno paziti na čas košnje. Za čebele je najbolje, da je medeča rastlina pokošena šele po cvetenju, v času cvetenja pa je nevarnost, da čebele zmeljemo s kosilnico, če so med košnjo na cvetju.

800px-Forget me not

POLJA

V kolobarju na njivah so lahko sejane tudi medovite detelje, kot so inkarnatka, švedska detelja, navadna turška detelja (esparzeta), ki niso samo izredno hranilne za živino, ampak s svojimi dušičnatimi bakterijami na koreninah izboljšujejo zemljo. Več bi lahko sejali ajdo, vendar bi morali izbrati pravo seme in tehnologijo pridelave, da bi ajda nudila tudi dobro medenje, kakor je nekdaj. Oljna ogrščica v zadnjih letih postaja pomembna paša, medovite pa so tudi druge oljnice, bodisi zasejane za podor ali pa pridelavo olja. Za zeleno gnojenje je prava izbira facelija, ki obilno medi. Medovitih rastlin za čebeljo pašo ne smemo sejati na njive, kjer so ostanke neonikotinoidiv uporabljenih za tretiranje semena koruze.

 

VRTOVI

Na vrtovih lahko sejemo več zdravilnih dišavnic, kot so razne mete, žajbelj, sivka, šetraj, materina dušica in podobno, še veliko večja izbira pa je med okrasnimi rastlinami, vendar moramo paziti, da ne sejemo rastlin, ki rade podivjajo in lahko spodrinejo domače rastline.

 

GOZDOVI

Glavno pašo nudijo našim čebelam gozdovi. Ker nekatere pomembne medonosne drevesne vrste zaradi onesnaževanja in zaradi klimatskih sprememb umirajo, na primer smreka v nižinskih gozdovih, je nujno potrebno, da se jih nadomesti z drugimi, ki so bolj odporne in ki so prav tako pomembne za čebele. To so vrbe, beli javor, ostrolistni javor, maklen, jesen, jerebika, brek, divja češnja, lipa, lipovec in pravi kostanj. Razmnožujemo jih lahko s sajenjem sadik ali setvijo ustreznega semena. Ker je večina teh drevesnih vrst že prisotna v mladju, bi bilo dovolj, da jih samo poiščemo v gozdu, rešimo pred močnejšimi in manj vrednimi konkurenti in jih ustrezno zavarujemo pred divjadjo. Takšno delo pa bo uspešno, če se povežemo čebelarji z gozdarji in pritegnemo k sodelovanju še šolsko mladino. Stvar lahko preraste v vsedržavno akcijo, ki zajame vsa čebelarska društva in šole in lahko traja več let. S tem bi mladino na nov, zanimiv način približali naravi in ji vcepili ljubezen do našega okolja.

Tudi vsak posameznik lahko prispeva k ohranitvi čebel in ostalih opraševalcev, in sicer s sajenjem medovitih rastlin. Na naše vrtove v okolico hiš, stanovanjskih naselij lahko posadimo okrasne rastline, ki so tudi medovite in tako predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele, čmrlje, metulje in ostale opraševalce. V nadaljevanju vam prilagamo nabor rastlin, ki upamo, da vam bo v pomoč pri urejanju vaših okrasnih vrtov in gredic.

lipa800

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information