Pridelava medu v rezervnih družinah

Med po navadi pridelujemo v normalno razvitih, močnih družinah v velikih gospodarskih panjih najrazličnejših vrst in mer satja. V večini panjskih sistemov je medišče zgoraj in z matično rešetko ločeno od plodišča, saj na ta način dobimo polovico do dve tretjini več medu, kot bi ga brez nje. Rezervne oz. nove družine in delno matice pa zaradi ekonomičnosti gojimo v manjših enoprostorskih panjih s tremi do sedmimi sati. Ti panji družinam ne omogočajo polnega razvoja, zato čebele ne morejo proizvesti tolikšne količine medu, da bi ga čebelar lahko iztočil. Ko družine v njih prerastejo prostor, jim moramo predvsem v rojilni dobi na različne načine stalno odvzemati moč, da ne izrojijo in da izrabimo potencial njihovega biološkega razvoja.

Preberite celoten članek Janeza Firma na tej povezavi (pdf).

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

 V okviru akcije tradicionalen slovenski zajtrk so se otroci šmarskega vrtca tako nestrpno veselili medenih dobrot, da so jih njihove vzgojiteljice že dan pred akcijo pripeljale na obisk k čebelarju. Ogledali so si notranjost čebelnjaka in želeli poslušati tiho zimsko spanje čebelje družine.

 

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information