Zima 2014

Spoštovani čebelarji !

 

 

Zima je čas, ko življenje v panju obmiruje. Zadnja zalega se je izlegla, matica je na »kratkih počitnicah«, da si nabere novih moči, saj bo že kmalu po novem letu zalegla prve čebele nove generacije. Zato je zdaj  pravi čas, da čebelar izvede tisto nujno opravilo, ki ravno v tem času omogoča najboljše rezultate: čas je za zimsko zatiranje varoje .Če še niste izvedli zimskega zdravljenja čebel proti zajedavcu varoa, je sedaj pravi čas.

 

V zimskih mesecih je čas tudi za druga opravila. Zdaj se mora čebelar v prvi vrsti preobraziti v živilskega delavca, ekonomista in prodajalca. Pripraviti je potrebno čebelje pridelke ter jih v tem času ponuditi našim kupcem in porabnikom  ,teh dragocenih produktov.

Vsi vemo, da prihaja čas, ko bo potrebno naše čebelje družine čim bolj toplo odeti, da bodo lažje preživele te hladne čase, ki prihajajo. V ta namen se vsakdo poslužuje svojih metod. Čebelarji tako uporabljamo časopisni papir, različne lepenke, odeje, stiropor, izolacijske pene in še mnogo drugih različnih materialov. Vsakdo se znajde po svojih zmožnostih.

Vendar je pri opaženju panjev potrebno paziti predvsem na eno zelo pomembno okoliščino: vedno moramo izbirati take materiale, ki so paro propustni , oziroma  take materiale, ki prepuščajo vodo oz. vlago iz panja ven. Ko zadelamo čebelje panje, le-te ne smemo nikoli zadelati tako, da voda ne bi mogla prehajati iz panja! Kot vemo je večji sovražnik čebel v panju vlaga kot  mraz. Zato se v zadnjem času pri zapažanju čebeljih panjev vse bolj uveljavljajo izolacijske pene. Mehke poliuretanske pene pri nas izdeluje podjetje Plama-pur iz Podgrada. Več o podjetju si lahko ogledate na http://www.plama-pur.si/sl/o_nas. Za  paženje čebeljih panjev se uporablja polieterska pena PUHIN, oznaka pene je PN ali PT, odvisno katera trdota vam odgovarja. Za polietrske pene Puhin je značilno, da so elastične, zračno propustne in prijetne na otip. Proizvajajo jih v gostotah od 16 do 110 kg/m3. Nekaj več na naslovu http://www.plama-pur.si/sl/izdelki/tipi_poliuretanskih_pen.

V kolikor razmišljate, da bi čebelje panje letos zapažili v nove izolacijske pene, vam posredujemo še nekaj osnovnih podatkov o ponudbi podjetja Plama-pur. Podjetje izdeluje pene v velikosti 200 x 100 cm. Cena osnovne plošče navedenih dimenzij je približno 12 EUR (odvisno od debeline) in vam jo brezplačno razrežejo na poljubne velikosti. Lahko jo prevzamete osebno, lahko pa vam jo pošljejo po pošti. Poštnina za dostavo kjerkoli v Sloveniji je približno 17 EUR za količino do 30 kg. Takšna količina pene zadošča praviloma za več (manjših) čebelarstev, zato se lahko več čebelarjev organizira za skupen nakup. S tem se stroški poštnine še bistveno zmanjšajo.

Samo za informacijo vam posredujem še nekaj izračunov, koliko panjev lahko zapažite iz enega kosa osnovne pene:

za 10 satni AŽ panj iz osnovne pene dobite 8 kom. pen

za 7 satni AŽ panj iz osnovne pene dobite 21 kom. pen

za 5 satni AŽ panj iz osnovne pene dobite 35 kom. pen

Za več informacij lahko podjetje kontaktirate na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , na tel: 05 714 92 20 ali gsm: 051 674 119.

 Vsi zainteresirani me lahko pokličejo na tel 031 480 055 in skupaj naročimo željeno količino. Po do sedaj pridobljenih informacijah so čebelarji zelo zadovoljni s penami, natančno izdelavo in dimenzijami, zato smo vam na tej strani predstavili eno od možnosti kako in na kakšen način kvalitetno zapažiti svoje čebelje družine.

LP Srečo Rozina

Delno oblačno

9°C

Litija

Delno oblačno

Vlažnost: 37%

Veter: 6.44 km/h

Zemljevid čebelarjev

Zemljevid čebelarjev

Sponzorji

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information